Tuesday, May 17, 2016

Kenali penyakit jantung berlubang pada bayi



anak hidap Jantung Berlubang
Ada bayi dikesan menghadapi masalah jantung sejurus selepas dilahirkan



Bayi Jantung Berlubang


Penyakit jantung bukan lagi penyakit yang menyerang orang dewasa. Ramai bayi yang dikesan mengalami masalah jantung sejurus selepas dilahirkan. Berita sebegini tentu saja merunsingkan hati ibubapa bila bayi mereka menghadapi masalah jantung berlubang.


Kes 1

Selepas lima tahun menantikan kehadiran ‘puteri sulung’ dan dua kali keguguran, sepasang suami isteri tidak menyangka mereka menerima dugaan amat berat sehingga membuatkan kehidupan mereka berubah 360 darjah. Masalah itu dikesan secara tidak sengaja oleh doktor ketika rutin bulanan. Selepas dilahirkan, doktor mengesahkan bayi mereka mengalami masalah jantung berlubang.


Kes 2

Semuanya bermula dari peristiwa Haiqal kerap demam sewaktu berusia 3 bulan, bernafas laju dan mudah berpeluh. Sebagai ibu, puan Rina merasa tidak sedap hati lalu membawa Haiqal ke klinik. 

Doktor yang memeriksa degup jantung Haiqal, mukanya seperti kehairanan sedikit...katanya macam ada bunyi heart murmur (bunyi jantung yg abnormal) bunyi seperti ada sesuatu yang bocor lalu doktor terus meminta puan Rina merujuk Haiqal ke Klinik Pakar Hospital Kerajaan untuk kepastian.

Kes diatas antara beberapa kes bayi yang mengidap penyakit jantung berlubang (Ventricular Septal Defect - VSD) atau secara amnya CHD (Congenital Heart Disease) atau masalah Jantung Kongenital.



Ia berlaku apabila terdapat lubang atau kecacatan pada struktur jantung
Masalah jantung kongenital tidak terhad kepada satu keadaan sebaliknya pelbagai



Apakah masalah Jantung Kongenital? 


Masalah jantung kongenital adalah perkara biasa yang ditemui di kalangan bayi baru lahir. Sewaktu kitaran janin berlaku, lazimnya terdapat lubang antara atria kanan dan kiri untuk membolehkan darah memintas paru-paru. Lubang ini bagaimanapun akan tertutup dengan sendirinya apabila bayi dilahirkan. Namun begitu atas sebab tertentu ada bayi yang dilahirkan mempunyai lubang pada dinding septum ini.

Apabila terdapat lubang pada struktur jantung; iaitu pada dinding dalaman jantung dalam satu atau lebih struktur salur darah bayi maka ia akan mengganggu aliran darah normal melalui jantung sama ada menghalang aliran darah dalam jantung atau menyebabkan darah mengalir dalam jantung pada arah yang berlawanan. 


Bagaimana Ia Dikesan?



Bayi yang mengalami kecacatan jantung boleh dikesan ketika di dalam kandungan (bagi kes major) dan juga ketika dilahirkan (kes minor). Ujian ultrasound ketika ibu sedang mengandung mampu mengesan sebarang keganjilan pada denyutan jantung. Ia boleh dikesan seawal usia 4 bulan.


Rentak normal jantung adalah 'lup dup' dan jika ia berlainan seperti 'lup cup', bererti terdapat kecacatan pada jantung tersebut. Namun 50 peratus kes jantung berlubang berkenaan akan tertutup sendiri pada tahun pertama kelahiran bayi



Mengenali Penyakit Jantung Kongenital





Simptom

Antara simptom yang biasa ditemui dalam kes kecacatan jantung kongenital adalah :

* Jantung berbunyi (murmur)
* Cyanosis (biru di badan atau muka)
* Kesukaran menyusu
* Nafas kencang
* Berat badan tidak bertambah secara normal
* Pendarahan


Jenis-jenis penyakit Jantung Kongenital


Bayi CHD dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu bayi biru dan tidak biru (blue dan non-blue baby). 



bilik jantung bahagian kanan terpaksa mengepam dengan lebih kuat yang mengakibatkan ia bengkak
ASD (atrial septal defect) dikenali sebagai sakit jantung tidak biru


1) ASD (atrial septal defect) - non blue baby


Satu keadaan di mana terdapat satu lubang antara atria, menyebabkan oksigen dari bahagian kiri jantung masuk semula ke bahagian kanan. Oleh itu bilik jantung bahagian kanan terpaksa mengepam dengan lebih kuat yang mengakibatkan ia bengkak. 

Apabila pengaliran darah ke paru-paru menjadi bengkak, tekanannya meningkat dan merosakkan paru-paru. Ia juga dikenali sebagai sakit jantung tidak biru (anyanostic congenital heart diseases)



darah yang mengandungi oksigen dari bahagian kiri dipaksa masuk ke bahagian kanan melalui dinding penyekat, apabila terdapat lubang
VSD dikenali sebagai sakit jantung biru

2) VSD (ventricular septal defect) - blue baby


Dikenali juga sebagai sakit jantung biru (cynostic congenital heart disease). Biasanya berlaku di kalangan bayi apabila terdapat lubang pada dinding (septum) bahagian bawah yang menyebabkan darah mengandungi oksigen dari bahagian kiri masuk ke bahagian kanan. Darah yang berlebihan ini kemudiannya dipam semula ke dalam paru-paru yang boleh menyebabkan kerosakan paru-paru dan jantung itu sendiri.

Di Amerika masalah Congenital Heart Disease ini dikesan di kalangan lapan atau 10 bayi daripada setiap 1,000 kelahiran. Menurut Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia, satu dalam setiap 100 bayi yang lahir di negara ini berkemungkinan mengalami masalah jantung. Dengan purata 500,000 kelahiran setiap tahun, dianggarkan 5,000 bayi di Malaysia berisiko menderita sakit jantung kongenital setiap tahun. 


prosedur cardio cathetherization atau kaedah belon (keyhole)
Congenital Heart Disease 


Rawatan moden


Sesetengah kecacatan jantung adalah serius dan memerlukan rawatan segera selepas dikenal pasti. Bergantung kepada jenis kecacatan jantung, rawatan hospital boleh dibuat dengan:

* Prosedur menggunakan kateter

Kecacatan jantung kongenital diperbaiki menggunakan teknik catheterization, yang membolehkan pembaikan dilakukan tanpa pembedahan membuka dada dan jantung.


* Pembedahan terbuka jantung

Dalam beberapa kes, doktor tidak dapat menetapkan kecacatan jantung anak anda menggunakan prosedur kateter. Dalam kes ini, doktor akan melakukan pembedahan terbuka untuk mencuba membaiki kecacatan jantung anak anda. Ini adalah prosedur perubatan utama dan mungkin memerlukan masa pemulihan yang panjang untuk anak anda.


* Pemindahan jantung

Jika kecacatan jantung serius dan tidak boleh dibaiki, pemindahan jantung mungkin menjadi pilihan.


* Ubat-ubatan

Sesetengah kecacatan kongenital jantung ringan di usia kanak-kanak atau dewasa, boleh dirawat dengan ubat-ubatan yang membantu jantung bekerja lebih cekap. 


Jika lubang semakin membesar ia boleh ditutup melalui prosedur cardio cathetherization atau kaedah belon (keyhole). Prosedur ini boleh mengurangkan risiko pembedahan terbuka jantung yang mungkin lebih lama untuk sembuh selepas pembedahan. Kos prosidur ini juga lebih murah sedikit iaitu rm25k-30k berbanding pembedahan terbuka yang menelan belanja lebih kurang rm30k-35k.

Di Malaysia, dengan perkembangan kemudahan kesihatan yang semakin baik banyak kes masalah jantung kongenital dapat dikesan sebaik saja seorang bayi itu dilahirkan.




Anda mungkin meminati :-

Herba penawar jantung dunia

Anda Sakit Dada?

Tanda sakit jantung pada wanita

Saturday, May 7, 2016

AMARAN!....Inilah Punca Ramai Jatuh Dibilik Air & Kena STROK!!!

Semasa mandi jangan basahkan kepala dulu, basahkan bahagian badan.
Semasa mandi jangan basahkan kepala dulu!


Malam tu aku habis kerja lewat, sampai jer rumah telefon ku berbunyi. Panggilan dari kak long, isteri abang ku seperti cemas...

"Rina, kak long kat hospital, abang long koma...dia jatuh kat bilik mandi...doktor kata mgkn strok" kedengaran esak tangis kak long yang memilukan....

Terkedu aku mendengar.....


JATUH DI BILIK MANDI & KENA STROK?


Kisah diatas selalu kita dengar  "Jatuh dibilik mandi dan kena Strok". Namun amat jarang pula kita dengar mereka jatuh di tempat lain. APA PUNCANYA?.


INILAH PUNCANYA!



Hari ini ramai yang mengamalkan cara mandi yang salah, buka shower terus menyiram pada kepala. Ia umpama gelas yg berisi air panas dan terus diisi ketulan ais, maka apa yang akan terjadi.?

Bahaya mandi terus siram di kepala
Umpama gelas yg berisi air panas
 terus diisi ketulan ais...


Angin panas yang sepatutnya keluar akan terperangkap lantas boleh membawa maut kerana pecahnya Pembuluh Darah. Ini kerana apabila kepala basah dan sejuk, darah semua akan mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala, logik 'Warm Blooded Human' dan jika ada saluran darah sempit, mungkin boleh menyebabkan saluran darah pecah. 

Ini yang kerapkali berlaku di bilik mandi menyebabkan mereka jatuh dibilik mandi dan diserang STROK!



Cara Mandi Yang Salah Punca Penyakit...


Cara mandi yang salah juga akan menyebabkan badan masuk angin dan menjadi punca sakit kepala, sakit urat dan migrain. Maka itu disarankan bila sedang kepanasan atau kedinginan, sebaiknya hindari dari terus menyiram air pada kepala. Pada orang-orang tertentu, siraman air terus ke kepala dengan suhu yang berlawanan boleh menyebabkan strok.



VIDEO : Kenali 3 Jenis Punca STROK



"Jika seseorang yang tubuhnya sedang kepanasan lalu disiram air di kepalanya dengan air dingin, boleh menyebabkan saraf terkejut atau bahkan strok bila terjadi pada orang yang tidak sihat," menurut DoktOr spesialis saraf Departmen Neurologi FKUI - RSCM Prof dr Teguh Ranakusuma, SpS (K)


Jangan mandi terus siram di kepala
Perubahan suhu mendadak boleh menyebabkan strok

Prof Teguh menyebutkan, perubahan suhu yang tiba-tiba boleh menyebabkan strok terutama bila terjadi pada individu dengan penyakit tertentu seperti:-

[]  Penyakit Jantung
[]  Tekanan Darah Tinggi
[]  Gangguan Pembuluh Darah (Kardiovaskular)
[]  Salur Darah Tersumbat


sakit jantung
Awas perubahan suhu terutama
individu dengan Penyakit Jantung

Bagaimana cara menghindari ?

Semasa mandi jangan basahkan kepala dulu, basahkan bahagian badan. terutama untuk mereka yang mengidap penyakit diabetes, darah tinggi, kolestrol, migrain dan sakit kepala sebelah. 

Ikuti contoh Rasulullah s.a.w.. Ketika mandi baginda menyiram segayung air disetiap bahagian bermula ditelapak kaki, betis, paha, perut, bahu sebelah kanan melanjutkan ke badan, pelan - pelan ke leher, lalu ke bahagian tubuh yang belum basah dan kemudian diikuti sebelah kiri bermula ditelapak kaki kiri dan secara turutan dan seterusnya. Cara begini kita dapat merasakan seperti wap/angin yang keluar dari ubun-ubun bahkan merasa tenang, setelah itu mandi seperti biasa keseluruh badan.

Sila sebarkan agar lebih ramai sedar dan mungkin dapat membantu mengelakkan kejadian ini.





Anda mungkin meminati artikel ini:-


Herba Rawat Strok

Punca Sakit Jantung

Tanda2 Sakit Jantung Wanita Wajib Tahu

Kisah Benar! Doktor Rawat Strok






Friday, May 6, 2016

MESTI BACA!!!...Ini adalah KISAH BENAR yang berlaku kepada seorang DOKTOR!

cegah strok

Dr. Mohd Yusly bin Mohamad Yusoff


KISAH BENAR!!!


Sejarah pahit yang tidak terduga bermula pada tahun 2007. Kesan dari ketumbuhan yang dihidapi, Dr Yusly seorang doktor perubatan moden, mendapat serangan angin ahmar. Beliau terlantar di hospital selama 40 hari diikuti beberapa pembedahan dan rawatan susulan. Namun suratan takdir telah tertulis, beliau akur apabila di sahkan hilang upaya di bahagian tubuh kanan atau lebih dikenali sebagai STROK.

Walaupun pergerakan dan pertuturan terbatas namun semangat beliau tidak pernah luntur. Saat itu bermulalah pencarian beliau untuk mencari penawar serta pelbagai rawatan alternatif tanpa jemu. Sebutlah apa sahaja yang baik sentiasa mahu dicuba namun hasilnya tidak seperti yang diharapkan. 

Namun beliau tidak pernah berputus asa. Sehingalah pada suatu hari rakan baiknya, En Abdullah, seorang ahli farmasi memperkenalkan sejenis produk yang dihasilkan dari gabungan 4 jenis herba yang diekstrak menggunakan teknologi Jerman.



Tasly Danshen Plus
Gabungan "4 Jenis Herba" yang diekstrak
menggunakan teknologi Jerman


(ARTIKEL BERKAITAN : Herba Penawar Ajaib)


Beliau sendiri pada awalnya meragui keberkesanan herba ini. “Pada mulanya saya memang tidak yakin akan produk ni, apatah lagi ini kali pertama saya mendengar nama produk ni "Tasly Danshen Plus"!. Walaupun terdapat ribuan testimoni pesakit yang terbukti, namun sebagai seorang doktor perubatan, kajian santifik amat penting bukan sekadar testimoni sahaja!" 

"En. Abdullah terus memberi saya sebuah buku hijau dan meminta saya membacanya. Rupa-rupanya buku hijau itu merupakan sebuah Journal Perubatan yang terkandung kajian saintifik secara klinikal oleh 382 pakar perubatan sedunia. Journal ini meningkatkan keyakinan saya!. Malah lebih bertambah yakin bila ada kelulusan badan dunia US-FDA” selain lulus KKM dan Halal Jakim.


(ARTIKEL BERKAITAN : (Mengenali apa itu US-FDA)


Lalu saya buat keputusan untuk mencuba!. Alhamdulillah, keajaiban telah berlaku selepas saya mengambil herba Tasly ini,” cerita Dr.Mohd Yusly Mohamad Yusoff yang berkelulusan Ijazah Kedoktoran dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian.





jOURNAL PERUBATAN TASLY
BUKU HIJAU - KAJIAN SELURUH DUNIA


Kakak TERKEJUT!!!


Tasly danshen plus rawat strok
Keajaiban demi keajaiban telah berlaku - Dr Yusly

“Belom sampai sebulan, kakak saya terkejut bila pertuturan dan pergerakan bahagian kanan beransur pulih. Beliau menangis kegembiraan serta penuh kesyukuran melihat perubahan adiknya. Itulah antara saat-saat manis dalam hidup saya dan ia menjadi kekuatan kenapa saya perlu berkongsi akan kebaikan herba Tasly Danshen Plus ini”

Perubahan positif


Selain pertuturan, beberapa perubahan positif berlaku pada diri saya. Ketika itu saya mula terdetik untuk mengetahui lebih mendalam kelebihan yang terdapat pada herba Tasly Danshen Plus ni. Lalu saya mengambil inisiatif untuk study setiap catatan didalam  journal perubatan. Hasil carian saya dapat simpulkan bahawa keistimewaan herba TASLY adalah untuk :-

"Membersihkan saluran darah dari kotoran plak dan juga trombus (darah beku dalam saluran darah yang menjadi punca saya diserang angin ahmar)"

Kajian terbukti melalui video Fakulti Perubatan Universiti Keio, Japan menggunakan kaedah “Satelite Mapping Technology” (80,000x zoom). Pengambilan Tasly Danshen Plus membantu salur darah mikro kembali lancar hanya selepas 30 minit pengambilannya.




VIDEO KAJIAN FAKULTI PERUBATAN UNIVERSITI KEIO, JAPAN


Didalam Journal Perubatan ini juga terdapat kajian selama 6 tahun keatas 10,000 orang pesakit dan hasilnya amat memberangsangkan dimana dgn izinNya tumbuhan herba ciptaanNya ini mampu :-

[✔] Membantu membersihkan saluran darah dan melancarkan peredaran darah
[✔] Mencegah risiko penyakit jantung koronari dan serangan kardivaskular.
[✔] Meningkatkan mikro-peredaran.
[✔] Membantu melindungi daripada strok.
[✔] Mengurangkan paras lipid darah terutamanya kolestrol.
[✔] Membantu melindungi Sel Hati.
[✔] Berkesan ke atas pegurangan kolestrol dan trigliserida.
[✔] Pelbagai penyakit yang berpunca daripada saluran darah yang tidak lancar.



Didalam Journal Perubatan Tasly ini terdapat kajian selama 6 tahun keatas 10,000 orang pesakit
Ujian klinikal dan penyelidikan seluruh dunia

Herba Tasly Danshen Plus
Herba Pilihan No.1 Dunia



 UJIAN KLINIKAL DAN PENYELIDIKAN (R&D)

“Sebagai doktor moden, saya sangat berkeyakinan tinggi keatas kemampuan herba ini apabila terdapat ribuan ujian klinikal dan penyelidikan bersama Universiti Keio Japan, Universiti Baker Australia, Universiti Monash Australia, Universiti Perubatan Lubec Jerman dan Universiti Harvad US. Dengan segala kajian ini, Maka Tidak Salah untuk Mencuba! ” kata Dr.Yusly menutup bicara.

Semoga perkhabaran gembira daripada Dr Yusly ini dapat memberi harapan baru kepada mereka yang sedang mencari rawatan alternatif merawat angin ahmar atau lebih dikenali sebagai strok. Seperti pesanan salah seorang testimoni pesakit jantung "APA SALAH MENCUBA DARIPADA MENDERITA."


(ARTIKEL BERKAITAN : Testimoni pesakit jantung)



rawat strok
Puan Siti (dua dari kanan) bersama Dr.Yusly (gmbr tengah)
ketika sambutan Aidilfitri Tasly 2015


“Sesungguhnya Allah SWT jua yang memberi kesembuhan pada setiap penyakit yang di uji kepada hambanya. Produk hanyalah Asbab kepada kesembuhan yang datangnya dari Allah SWT”





Anda mungkin meninati artikel ini:


Herba Tasly lulus KKM & halal Jakim

Tanda2 Sakit Jantung Wanita Wajib Tahu

Apa kata Doktor Pakar 



Penafian: 

Hasil boleh berbeza bergantung kepada kes. Sila rujuk doktor anda juga.