Wednesday, May 24, 2017

BAGAIMANA BANTUAN KECEMASAN PESAKIT STROK YANG BETUL??


Tanda-tanda Strok
Ketahui tanda-tanda penyakit Strok! 

HANYALAH MITOS?


Sebelum ni pernah tak dengar atau baca artikel tentang cara untuk berikan pertolongan cemas pada mereka yang terkena serangan strok adalah dengan mencucuk jarum pada hujung jari tangan, jari kaki atau telinga?? Tahukah, bahawa semua itu adalah MITOS!! Kenapa? 

Menyucuk jarum bahagian hujung jari mahupun telinga tiada kaitan dengan menurunkan paras tekanan darah. Hal ini kerana, strok yang terjadi hanya melibatkan salur darah pada otak dan bukannya pada hujung jari atau telinga.

Tatacara berkenaan sebenarnya tidak membawa sebarang manfaat malah  boleh menyebabkan pendarahan tanpa henti dan sekiranya berterusan ia boleh membawa kepada KEMATIAN!!

Tindakan utama yang perlu anda lakukan sekiranya berlaku serangan Strok pada seseorang adalah dengan membuat panggilan kecemasan "999" atau membawa pesakit ke hospital yang berhampiran! 
Sekiranya anda terpaksa untuk melakukan pertolongan pertama kerana terdapat faktor-faktor tertentu, anda boleh lakukan seperti ini:-


Sekiranya pesakit masih berada dalam keadaan SEDAR, anda boleh lakukan:-


1. Tenangkan pesakit
2. Dudukkan atau baringkan mereka sementara menunggu bantuan tiba
3. Pastikan anda membawa rekod kesihatan lampau dan senarai ubat yang pesakit ambil jika ada. Sekiranya pesakit dalam keadaan SEPARA SEDAR atau TIDAK SEDAR, anda boleh lakukan ini;-


1. Pusingkan badan pesakit ke arah kiri.
2. Tinggikan kepala dan bahu mereka dengan kedudukan 45 atau 60 darjah. Ini bertujuan untuk menggelakkan mereka tersedak jika muntah (aspiration).
3. Bawa rekod kesihatan lampau dan senarai ubat yang mereka makan ke hospital.
4. Sentiasa memeriksa pernafasan pesakit bagi memastikan pesakit masih bernafas dengan baik. 


STROK
BANTUAN KECEMASAN UNTUK PESAKIT STROK YANG BETUL! 
Jika anda ingin ketahu lebih lanjut tentang STROK jom baca di :-


Kenal Tanda-tanda Strok? Tahniah!! Anda Mampu Mencegahnya!Post a Comment