Thursday, February 25, 2016

'TIGA SALURAN ARTERI USTAZ KAZIM TERSUMBAT"


Ustaz Kazim kena serangan jantung
Marilah kita mendoakan kesihatan Ustaz Kazim 

Ustaz Kazim Berdakwah Tanpa Mengenal Penat


Jadual pendakwah terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias yang sangat padat, selain memaksa beliau menjelajah ke seluruh negara bagi memenuhi jemputan orang ramai dipercayai menjadi punca beliau terpaksa dimasukkan ke hospital.

Beliau yang dikenali dengan panggilan Ustaz Kazim tetap memenuhi setiap undangan diterima semata-mata ingin bertemu orang ramai tanpa pernah mengadu penat.

Dalam kejadian Jumaat lalu, Ustaz Kazim yang hanya sempat menyampaikan ceramah kira-kira tujuh minit selepas mengadu penat dan sakit dada di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sri Gunong, Bachok. 




Dalam kejadian Jumaat lalu, Ustaz Kazim yang hanya sempat menyampaikan ceramah kira-kira tujuh minit selepas mengadu penat dan sakit dada di Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sri Gunong, Bachok. 

Menerima rawatan Angiogram


Beliau di bawa ke Klinik Kesihatan Gunong sebelum dirujuk ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian di mana beliau pihak perubatan mengesahkan terdapat otot di bahagian jantung beliau mengalami luka. Beliau kemudiannya menjalani rawatan jantung ‎'Coronary Angiography'.

“Syukur ALLAH SWT mudahkan saya dengan sedikit ujian. Tiga saluran arteri saya tersumbat 99 peratus, 90 peratus dan ketiga 50 peratus. Ada dua lagi saluran arteri yg belum diletakkan ‘stent. Angiogram akan dibuat selepas jantung saya stabil"


[ARTIKEL BERKAITAN: ‎Memahami rawatan Angiogram.....]


Datuk Ustaz Mohd Kazim Elias meluahkan isi hatinya melalui kemas kini status di Facebook selepas rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita dirinya Jumaat lalu.

Beliau memberitahu ketika menerima serangan jantung di Kelantan, penceramah berusia 44 tahun ini merasakan itulah saat akhirnya di dunia ini dan beliau sudah pasrah sekiranya dijemput ALLAH SWT.


Kesihatan ustaz kazim bertambah baik
Meluahkan isi hatinya di laman FB

Berkongsi Keadaan Kesihatannya


Mohd Kazim berkongsi keadaan kesihatannya selain meminta maaf kepada semua pihak termasuk keluarganya.

“Semalam sekitar jam 1 petang saya sangat tidak selesa, penat sangat-sangat dada pedih dan berdebar dengan kuat. Sampi saat ini saya masih tidak boleh bercakap dgn baik, tersekat dan mudah penat bila bercakap,” katanya.

“Saya mengambil kesempatan di sini memohon maaf zahir dan batin, dunia dan Akhirat jika saya ada tersalah silap dengan saudara-saudara (dan) sahabat-sahabat sekalian"

“Buat anak-anak ayah minta maaf sebab sangat kurang masa kita bersama. Harap anak-anak ayah faham kerja dakwah ayah,” tulisnya

"Skrg sy kmbali di rawat di sebuah hospital di Ipoh, keadaan sy x brp baik.."


Pesan Ustaz Jangan Mengalah


"Buat staf n pelajar Al Barakah teruskn usaha selama ini, jgn mengalah jgn lemah semangat dan kalau jd apa2 pd sy jgn ditutup sekolah Al Barakah. Al Barakah adalah jiwa sy"

"Doakn sy ye.Tq semua doktor, nurse dan yg membantu n menziarah sy. Kalau sy panjang umur kita jumpa lg... Sy rindu dgn anda semua. .. Sy insan dhoif maafkan sy....."





Ustaz Kazim di HUSM
Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob ketika di wad HUSM, Kubang Kerian


Berjanji akan lebih menjaga kesihatan


Ustaz Mohd Kazim kini sedang menerima rawatan lanjutan di Hospital KPJ Ipoh sejak Isnin lalu.

“Doktor mahu memastikan dia mendapat rehat cukup kerana tubuhnya masih lemah. Rehat itu paling penting"

Ustaz Kazim juga berjanji akan memberi lebih perhatian kepada kesihatanya.

Marilah kita mendoakan Ustaz Kazim agar beliau sihat seperti sediakala agar dapat meneruskan usaha dakwahnya disamping kekal menjaga kesihatan.




Anda mungkin meminati artikel ini



Tuesday, February 23, 2016

"5 AMARAN" awal di alami Ustaz Kazim sebelum kena Serangan Jantung!

Ustaz kazim nerima rawatan
Datuk Ustaz Mohd. Kazim 

Serangan Jantung

Tanggungjawab untuk berdakwah melalui ceramahnya menyebabkan beliau sentiasa sibuk dan kurang berehat, namun peringkat permulaan serangan jantung cukup memberi kesan besar kepada Datuk Ustaz Mohd. Kazim Elias, 44 tahun berhubung penjagaan kesihatan.  

Berita penceramah bebas ini diserang sakit jantung ketika sedang memberikan ceramah di Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu, amat menggemparkan rakyat Malaysia. Sejurus itu beliau telah dikejarkan ke hospital Universiti Kubang Kerian. 

Kesihatan Datuk Ustaz Mohd. Kazim kini beransur pulih selepas menjalani rawatan angiogram dan beliau akan pulang ke rumahnya di Manjoi, Perak dengan menaiki helikopter selepas empat hari menerima rawatan akibat penat dan sakit dada. 


Ustaz Kazim serangan jantung
Berjanji fokus menjaga kesihatan

Menurut Ustaz Kazim, seminggu sebelum SERANGAN JANTUNG, beliau telah melalui tanda-tanda AMARAN seperti :-
  • Sakit Telinga
  • Sakit Belakang
  • Sakit Dada 
  • Tidak dapat tidur malam
  • Cepat penat ketika berceramah

Kini beliau berjanji akan memberi lebih fokus kepada kesihatan dan merancang semula jadual ceramah selepas ini. 

Sumber Utusan DISINI


Anda mungkin meminati artikel ini





Monday, February 22, 2016

BAHAYA 1 BATANG ROKOK DIHISAP SELEPAS MAKAN !


bahaya merokok setelah makan
Ketahui bahaya merokok setelah makan

Bahaya 1 batang rokok selepas makan

Tahukah anda satu batang rokok yang dihisap sesudah makan, bahayanya sama dengan merokok 10 batang?. Beberapa ilmuan serta para doktor turut memperingatkan, betapa bahayanya bila Anda merokok setelah makan.

Di tempat makan seperti cafe atau warung-warung makan, kita banyak melihat mereka ini begitu asyik merokok. Alasan mereka biasanya sangatlah berkias, bila tak merokok sesudah makan, tekak rasa tidak selesa. Namun tahukan Anda, apa yang terjadi pada tubuh, saat Anda merokok sesudah makan? Ini penjelasannya.

Ini adalah kerana peredaran darah pada saluran pencernaan setelah makan meningkat mengakibatkan sejumlah besar kandungan dalam rokok yang tidak baik untuk kesihatan diserap hingga boleh merosakkan hati, otak serta pembuluh darah jantung. Sistem pencernaan turut terganggu disebabkan nikotin yang terikat dalam oksigen yang diedarkan didalam darah. 


kesan merokok pada pembuluh darah


Kesan darah pada perokok


Lantaran nikotin ini lebih mudah diserap, hingga oksigen yang diperlukan oleh sistem pencernaan menyusut serta menyebabkan mempercepat penyakit yang berkaitan dengan sumbatan salur darah seperti jantung dan strok. Malahan kerosakan organ dalam tubuh akan menjadi lebih cepat serta risiko mendapat kanser usus serta kanser paru-paru juga lebih besar.

Malahan bagi wanita terutama yang hamil, merokok boleh menggugurkan kandungan serta meningkatkan serangan jantung serta kanser.



Bahaya rokok kepada umum
Perokok tegar hal ini seperti angin lalu


Meski peringatan bahaya merokok terpampang terang dikotak rokok tersebut, bahkan dengan gambar-gambar yang menyeramkan akibat merokok, tetapi untuk perokok tegar hal ini seperti angin lalu.


Pilihan untuk perokok


Bahaya merokok bukan hanya menimpa peribadi pecandu rokok, juga menimpa orang-orang di sekitarnya, teman duduknya yang ia kenal, teman duduknya yang tidak ia kenal, bahkan jika sudah berkeluarga isteri dan anaknya ikut tersiksa kerana asap rokok.



bahaya rokok kepada diri dan keluarga


Anda mahukan? Sihat atau Sakit?



Anda mungkin meminati artikel ini








Sunday, February 21, 2016

Apakah Gejala Serangan Jantung?


serangan jantung
Serangan Jantung Boleh Berlaku Bila2 Sahaja

Serangan Jantung

Serangan jantung boleh berlaku secara tiba-tiba. Ia sering berlaku pada awal pagi ketika tidur, tetapi ia juga boleh terjadi pada bila-bila masa dan di mana saja, sama ada ketika melakukan aktiviti atau berehat.

Kira-kira 50% pesakit yang alami serangan jantung tidak mempunyai tanda awal. Bagi mereka, ini gejala pertama penyakit jantung koronari. Oleh itu, kita wajar mengetahui gejala Serangan Jantung iaitu :

  • Sakit di dada


Jantung sebenarnya terletak di bahagian tengah dada dan bukan di kiri, tetapi sakit dialami sering membabitkan keseluruhan dada.


sakit dada
SAKIT DADA

Simptom Sakit Dada


Ia seperti satu cengkaman kuat atau perasaan berat di dada. Ia kadangkala merebak ke bahagian atas dada hingga ke leher dan gusi atau ke tangan kiri atau kanan.

Antara simptom ketika sakit dada adalah :-
  • Sesak nafas
  • Berpeluh sejuk
  • Rasa lemah badan 
  • Pening
  • Sesak Nafas
  • Sakit dibahagian badan yang lain

Namun ada yang tidak mengalami gejala diatas. Malahan ada kes yang menghidap serangan jantung dihantar ke wad pembedahan kerana simptomnya yang ketara adalah sakit perut.

Ada sebahagian kes disebabkan sakit gusi tanpa rasa sakit di dada.

Bagi pengidap diabetes, seringkala tidak mengalami kesakitan di dada atau apa-apa simptom. Malahan kadangkala sukar untuk dikenalpasti sama ada gejala dialami adalah disebabkan serangan jantung terutama mereka yang tidak mengalami simptom klasikal.


simptom sakit jantung

Jika tidak pasti, segera ke hospital berdekatan. Usah bertangguh untuk menjalani pemeriksaan. Ingat, setiap masa sangat berharga dan jika dibiarkan, ia boleh merosakkan jantung dan mengorbankan nyawa.




Anda mungkin meminati artikel ini:-






Saturday, February 20, 2016

USTAZ KAZIM KENA SERANGAN JANTUNG KETIKA CERAMAH

AWAS SERANGAN JANTUNG
DATUK KAZIM DIBAWA KE HOSPITAL KUBANG KERIAN


Penceramah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias diserang sakit jantung ketika sedang memberikan ceramah di Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu di sini malam tadi.

Menurut pembantu peribadinya Annuar Mat Taib ketika dihubungi SuaraTV sebentar tadi berkata ustaz Kazim masih mendapatkan rawatan di hospital Universiti Kubang Kerian.

“Ketika sedang berceramah ustaz secara tiba-tiba merasa tidak selesa"


SERANGAN JANTUNG
DIBERI RAWATAN

“Beliau kemudiannya memaklumkan kepada hadirin yang hadir sebelum beredar untuk mendapatkan rawatan”

Menurut pembantu peribadinya Annuar Mat Taib ketika dihubungi SuaraTV sebentar tadi berkata ustaz Kazim masih mendapatkan rawatan di hospital Universiti Kubang Kerian.


Serangan jantung
Berceramah di Kg Gunong, Bachok Kelantan

Sama-sama kita doakan semoga Ustaz cepat sembuh.. InshaAllah.. Aminn



Anda mungkin meminati artikel ini :-









Monday, February 15, 2016

CARA SEMAK PRODUK BERSTATUS HALAL JAKIM


semak status halal
KLIK PORTAL HALAL

DUA SOALAN CEPUMAS

Dua soalan yang sering ditanya oleh pembeli; produk Tasly ni lulus KKM ke? ada sijil HALAL JAKIM ker?.

Jangan risau teknologi hari ni kan semakin canggih, jika nak semak status lulus KKM disini. Untuk entry hari ni saya akan tunjukkan cara-cara nak semak status HALAL dengan mengunakan SMS.

Cara ni juga boleh digunakan jika kita rasa was-was tentang status HALAL JAKIM sesuatu syarikat atau produk makanan yang kita beli, so kalau ada internet buat carian di www.halal.gov.my kalau tak der semak jer dengan telefon bimbit. Begini caranya:-


1- Taip HALAL<> SEMAK<>No pendaftaran syarikat
2- Hantarkan ke 15888
3- Tak lama kemudian akan sampai message dari 15888. RM0.20 dikenakan

Dibawah adalah contoh yang saya dah cuba sendiri untuk semakan status HALAL syarikat TASLY. Boleh lihat contoh seperti dibawah:-


SEMAK HALAL GUNA SMS
STATUS HALAL GUNA SMS SYKT TASLY

Bagaimana nak tahu no pendaftaran syarikat?


Kita boleh tengok bahagian manufactured dibahagian belakang produk. Contoh macam produk Tasly Danshen Plus di gambar bawah ni.


Semak halal dan status syarikat
NO PENDAFTARAN SYKT


Soalan? : Kenapa kita kena tengok kat bahagian manufactured?. Bahagian distribution tak perlu tengok ke?.

Jawapannya : Paling penting kat sini adalah bahagian manufactured. Bahagian ini yang menentukan kandungan dalam produk tersebut, kebersihan ketika pengendalian makanan dan pelbagai aspek penting yang perlu diambil kira sebelum diberi status SIJIL HALAL seperti dibawah.

Paling utama bila nak beli produk kesihatan atau makanan, pastikan mempunyai logo seperti ini. Logo halal luar negara yang diiktiraf Jakim


Tasly lulus Halal Jakim





Diharap entry ini dapat merungkai persoalan tentang status HALAL JAKIM & STATUS LULUS KKM.  Semoga tiada keraguan lagi untuk pengguna dapatkan produk-produk herba keluaran syarikat Tasly terutama herba jantung, TASLY DANSHEN PLUS.



Anda mungkin meminati

  1. Cara semak produk berdaftar di KKM
  2. Mak tak perlu bypass
  3. Tanda sakit jantung pada wanita





Sunday, February 14, 2016

X perlu risau herba jantung ni diluluskan KKM


Tasly danshen plus


Mengenali produk yang berdaftar


Ramai yang bertanya soalan yang sama pada saya, produk Tasly ni lulus KKM ke? Halal ker?....Xper saya faham memang kita patut prihatin masalah sebegitu. Kalau saya ditempat mereka pun pasti akan tanya soalan yang sama juga. Jadi biar saya jelaskan yer.

Produk Tasly adalah produk farmaseutikal yg berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). Penilaian juga telah dijalankan sebab nak memastikan keselamatannya kepada orang awam jadi produk ni memang selamat utk dimakan. Jangan risau yer.

2 CIRI MESTI ADA


Mcmana nak tahu produk tu berdaftar dengan PBKD?


Mesti ada dua ciri-ciri utama


1) NOMBOR PENDAFTARAN

Nombor pendaftaran lazimnya dimulakan dengan 'MAL', diikuti dengan 8 nombor dan diakhiri dengan huruf cth :-
Tasly Danshen Plus (MAL05051150TC)


2) PELEKAT HOLOGRAM YANG TULEN

Kalau nak semak ketulenan pelekat hologram pula, bawa produk pergi kedai farmasi yang berhampiran, minta pinjam dekoder Meditag disitu.



Tasly herba jantung lulus kkm
HOLOGRAM MEDITAG



Semak di laman web

Kalau masih belum yakin, boleh juga semak senarai produk yang berdaftar dengan PBKD, layari laman web rasmi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan di www.bpfk.gov.my. 

Klik pada 'Registered Product Search' (Quest 2 & Quest 3) dan masukkan butir-butir produk untuk memulakan carian.  Kalau nombor  pendaftaran yang tidak wujud dalam  sistem tersebut, dikhuatiri produk tu palsu. 


Lebih selamat beli terus dari premis yang sah seperti di STOKIS/AGEN BERDAFTAR serta dapatkn khidmat nasihat perunding kesihatan terus.

PENGALAMAN TEMUBUAL TASLY DI SABAH FM

Iklan Tasly Danshen Plus Sabah
 SABAH FM BAGUS BAA

IKLAN TASLY DI RADIO SABAH


Jam 2 petang saya dan suami sudah bertolak ke angkasapuri RTM Sabah untuk menghadiri sesi temubual di Radio Malaysia Sabah Fm di Lintas Kepayan yang bermula pukul 4 petang. Syukur alhamdulilah sebab produk herba Tasly dapat jugak masuk radio RTM Sabah, proses permohonan pun bukan mudah sebab nak pastikan herba ni mesti lulus KKM dan juga HALAL Jakim.

Kami bertolak awal supaya tak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan sebagai langkah persediaan awal. Perjalanan dari stokis Tasly di Inanam Taipan ke angkapuri di Lintas Kepayan ambil masa tak sampai 30 minit. Nasib baik hari minggu, tak lah sesak trafik tapi kalau hari kerja...wah mau 2 jam baru tiba.

Sebab tu kali ni lambat sikit nak update kat blog, pasal busy tapi cepat atau lambat pasti akan tercoret juga kat blog ini yang banyak berkongsi tips2 untuk penjagaan jantung. 




Oh yer dipendekkan cerita, waktu temubual tu saya memang dah nervous. Masa tulah jantung berdegup kencang, badan rasa tak sihat tapi Alhamdulilah proses temubual berjalan lancar dengan bantuan DJ Rubiah yang berpengalaman. Kurangler nervous sikit.


stokis Tasly Inanam Taipan Sabah
STOKIS TASLY SABAH

Stokis Tasly di Sabah

Sambil tu promote sekali pembukaan stokis Tasly di Inanam Taipan Sabah ni dan buka peluang sesiapa berminat jadi agen di Sabah, ialah stokis pun baru buka jadi pasaran memang besar dan best giler kat sini. 

Cerita bab produk, memang confirm produk ni memang terhangat di pasaran, ialah sakit jantung ni kan pembunuh utama bukan jer di Malaysia malahan seluruh dunia. Paling best bila ribuan customer berpuas hati dan berterima kasih pada saya kenalkan herba Tasly ni, Alhamdulilah dengan izin Allah kan mereka ni sembuh.

Nak share sikit, lepas temubual tu terus DJ Rubiah order 1 botol herba jantung, Tasly Danshen Plus. Nah..dah closed 1 botol...senangkan....


tasly danshen plus
LEPAS TEMBUAL DJ RUBIAH TERUS BELI

Tasly herba mujarab untuk jantung
RIBUAN TESTIMONI
road show Tasly
ROAD SHOW DI PETRONAS


Jadi kepada yang tidak tahu hendak berniaga apa, nasihat saya cuba belajar lama2 nanti anda akan mahir melakukannya. Suatu ketika dulu saya pun macam tu jugak, teraba-raba nak cari-cari peluang untuk ubah hidup sehinggalah jumpa Tasly ni. Nah...dah masuk 8 tahun buat bisnes Tasly sampai akhirnya ada stokis sendiri...memang x sangka rezeki disini.

Jadi nasihat saya, semangat utk mulakan perniagaan tu bagus, tapi lebih bagus kalau semangat tu disertakan sekali dengan ilmu.. Belajar, Belajar, Belajar dengan orang yg berpengalaman, in sya Allah kita tak akan 'tersesat'. Ini antara kesilapan awal yang saya jadikan sebagai pengajaran.
.

NAK INCOME 3-5K DARI RUMAH?

Okaylah kalau tak yakin. Tak salah hidup seperti biasa. Tak salah jugak kalau tak berniaga. Ofkos tak berdosa pun. Huhu! Yang jadi tak bestnya bila kita mengeluh tentang 'DUIT' dan kita tak berusaha pun. 

Tak usah kita mengeluh je....dah tahukan kos sara hidup yang tinggi kat Malaysia ni...dengan gst, sewa, bil sana sini tu pun baru bagitau benda basic yang memang PERLU ni pun dah rasa pening kan. 


Agen Tasly diperlukan
PERMINTAAN PRODUK AWESOME!!!

So buka minda...

Jom jadi Agen
Anda akan dilatih meniaga sampai terpaksa untung!

Kita buat sampai jadi.
Jommm....019.2266478


Anda mungkin meminati


  1. Kisah saya
  2. Penawar Jantung Terbaik
  3. Cara mudah buat duit secara online