Tuesday, March 28, 2017

Tak Tahan Sakit Gigi? Cara Ini Bantu Melegakan Anda!!

Tips hilangkan sakit gigi
Takut dengan jarum!

Sakit gigi Tapi Takut Nak ke Doktor!



"Aarrgghh..Mia aku tak tahan laa, gigi aku ni sakit sangat!!"

"Laa, patut la semalam aku tengok kau pusing sana, pusing sini kat katil kau tu"


"Semalaman aku tak tidur sebab sakit gigi ni tauu. Rasa nak nangis"


" Dah berapa hari da sakit tu Teha?"


"Dari semalam lagi. Pagi tu, tak sakit sangat, malam tu yang aku tak tahan sangat, berdenyut-denyut"


" Bahagian mana yang sakit? Kau tak nak pergi jumpa doktor ka? Aku boleh tolong hantar."


"Gigi gerham aku yang sakit. Ish, tak nak aku jumpa doktor. Takut kena jarum"


" Kalau dah takut, habis tu nak buat macam mana?"


"Kau tak da ke petua-petua yang boleh legakan sakit gigi aku ni?"


"Kalau dulu, arwah nenek aku suruh kumur-kumur air garam. Jap aku buatkan air garam untuk kau." 




******************************************



LEGAKAN SAKIT GIGI TANPA BERJUMPA DOKTOR!!




Sakit gigi memang sakit yang tidak tertanggung oleh sesiapa pun sama ada kanak-kanak, remaja mahupun dewasa. Sakit gigi boleh disebabkan oleh beberapa punca sepeti gigi berlubang, jangkitan bakteria yang menyebabkan keradangan, gigi retak, susut gusi, tampalan gigi rosak, serta gigi yang perlu dicabut. 


Cara paling mudah untuk menyelesaikan sakit gigi adalah berjumpa dengan doktor. Namun, bagi mereka yang takut berjumpa doktor kerana risau akan jarum, mereka memilih untuk mencari petua-petua atau tips yang boleh hilangkan sakit gigi tanpa menggunakan jarum. Antara cara untuk melegakan sakit gigit yang boleh diamalkan adalah:


1. Berkumur dengan Air Garam


Tips hilangkan sakit gigi
 Berkumur dengan air garam


Kebanyakkan orang telah tahu tips ini iaitu berkumur dengan air garam dan ia dapat menyembuhkan sakit gigi. Tapi ada juga yang mengeluh kerana dengan melakukan cara ini, gigi terasa lebih sakit, Ada yang katakan ia memang begitu. Tapi kebanyakkan orang juga katakan bahawa cara ini adalah petua hilangkan sakit gigi yang paling mudah. 

Tips ini boleh dilakukan dengan menambahkan beberapa sudu makan ke dalam satu gelas air suam. Kacau air tersebut sehingga garam larut dan gunakan untuk berkumur. Ingat!! jangan ditelan. Pastikan bahagian gigi yang sakit itu terkena. Lakukan secara berulang dan rasakan kesannya.


2. Minyak Gamat


Caranya sangat SENANG! Ambil minyak gamat, titikkan pada putik kapas. Selepas tu, sapukan pada bahagian yang sakit. 

3. Bunga Cengkih 


Tips hilangkan sakit gigi
Bunga cengkih boleh melegakan sakit gigi

Bukan setakat digunakan untuk memasak, bunga cengkih juga boleh digunakan untuk melegakan sakit gigi. Caranya, ambil 3 kuntum bunga cengkih dan gigit. Kalau gigi berlubang pula, sebaiknya bunga cengkih tersebut ditumbuk halus dan diletakkan pada gigi yang berlubang.

4. Kapur Sirih


Ambil sedikit kapur sirih dan sapukan pada gigi yang sakit. Ia juga boleh dilakukan dengan cara kunyah sedikit sirih yang dicampur sedikit kapur. In shaa Allah sakit gigi akan hilang sedikit demi sedikit. 

5. Habbatus sauda 

Tips hilangkan sakit gigi

Habbatus sauda atau Jintan hitam


Ambil serbuk jintan hitam atau minyak jintan hitam (habbatus sauda) letakkan di dalam gigi yang berlubang. 

6. Daun Sirih


Ambil beberapa helai daun sirih. Rebus daun-daun sirih tersebut dan tambahkan sedikit garam. Seterusnya, air ini bolehlah digunakan untuk berkumur. 

7. Bawang putih


Ambil seulas bawang putih, hiris bawang putih tersebut dan tampalkan pada gigi yang sakit. Seterusnya, biarkan selama sejam dan akan terasa perubahannya. 

8. Hilangkan plak


Berkumur menggunakan bahan kumur seperti Listerine boleh membantu menghilangkan plak pada gigi. 

9. Berus gigi


tips hilangkan sakit gigi
Berus gigi dan berkumur-kumur untuk bersihkan mulut


Kadang-kadang gigi sakit disebabkan kehadiran bakteria di dalam gigi. Oleh itu, sebaiknya, anda memberus gigi dan berkumur-kumur untuk membersihkan mulut. 

10. Gambir


Gambir biasanya popular dengan produk kesihatan tenaga batin, tetapi gambir juga sebenarnya selalu digunakan dalam petua untuk melegakan sakit gigi. Caranya ialah tumbuk gambir hingga hancur dan gambir dalam air panas/suam. letakan pada bahagian gigi yang sakit dan anda akan mulai rasa sakit gigi anda menghilang. Namun, jangan digunakan terlalu banyak kerana ia boleh mengebaskan mulut anda. 

11. Tomato 


Ambil sebiji tomato muda dan potong nipis-nipis. Masukkan tomato tadi ke kawasan yang sakit (gigi berlubang). Jika gigi  sememangnya ada ulat, ulat akan keluar ke arah tomato tadi (jangan gerun pula ya).


12. Daun jambu batu


Daun jambu batu yang segar juga boleh membantu mengurangkan rasa sakit gigi. Caranya ambil daun jambu batu dan kunyah sehingga terkena pada bahagian yang sakit. Selain itu, ia boleh juga di rebus dan air rebusannya digunakan untuk berkumur-kumur dan cuci mulut. 

Daun jambu batu dikatakan bagus kerana ia mengandungi anti-radang, analgesik dan antimikrob. 

13. Kiub ais


Balut 1 kiub ais yang menggunakan kain nipis, Kemudian, gosok-gosok ais tersebut di bahagian pipi berdekatan dengan gigi yang sakit selama beberapa minit untuk melegakan rasa sakit. 


Tips hilangkan sakit gigi
Gosok-gosok ais tersebut di bahagian pipi

Sakit gigi memang menyakitkan sampaikan nak buat kerja pun susah dan takda mood. Jadi, diharapkan post ini dapat membantu untuk menyembuhkan sakit gigi anda.






Anda mungkin berminat dengan artikel ini:-

Tuesday, March 14, 2017

Bagaimana Makanan Boleh Bantu Hilangkan Stres Anda?

Elak Stres
Stressed adalah "Desserts" jika dieja dari belakang? 

Bila Stres jer Makan. Bila Makan jerr Stres!


"Seha!! jom temankan aku pergi makan!
"Aik, kau biar betul Lia? bukan ke baru je  kau makan nasi tadi?"
"Alaa..aku nak release tension ni, makan jer la cara aku untuk release tension! Jom laa, aku nak makan coklat & aiskrim je pun"
"Apa kata kau pakai kasut sukan, kita pergi joging kat taman. Konfirm kau akan rasa lagi tenang"
"Hissh,  tak boleh Seha, aku memang nak kena makan gak kalau aku stres. Meh laa temankan aku.."
"Ok la..ok laa, tapi lepas ni kau jangan nak merungut pula, berat badan naik la, pipi temban laa"
"Takpa itu lain cerita, yang penting sekarang aku nak lepas stres dengan assignment yang berlambak ni! stres aku!"


       

                                                  *******************************************




Zaman Mudah Stress??


Sejak dua menjak ni, emosi kita sering dipancing dengan keadaan ekonomi yang tak stabilkan? bila emosi tak stabil, kita pun senang rasa stres. Bila sebut tentang stres, setiap orang akan ada cara tersendiri untuk release tension. 
Ada yang akan keluar shopping, ada yang pergi hirup udara segar, ada yang menangis dan tak kurang juga ada yang akan makan dan makan. Hah! ramai tak yang akan lepaskan stress dengan penuhi kehendak perut untuk makan? 
Makan untuk hilangkan stres bagus, tapi ada juga yang makan bila stres dan akan menjadi stres selepas makan. Sebab apa? sebab berat badan pula bertambah. Bunyi lucu kan? tapi jangan fikir ianya cuma bergurau.


Elak stres
Bila Stres Makan. Bila Makan Stres!

Oleh itu, di sini ada beberapa jenis makanan yang sesuai untuk mengurangkan stress anda! Jom teruskan pembacaan!





                                                            **************************************





Makanan yang Membantu Mengurangkan Stres:


Sumber Kekacang: 

  • Seperti badam, pistachio dan kacang walnut yang mana ianya kaya dengan Vitamin B2, Vitamin E, magnesium dan zink. 
  • Vitamin B2 membantu dalam sekresi serotonin iaitu hormon yang memberikan rasa kegembiraan. 
  • Zink adalah antara komponen yang diperlukan dalam melawan stres 
  • Manakala Vitamin E berkesan dalam menghalang penyakit yang disebabkan oleh stres seperti penyakit jantung.



Sumber Ikan:



Membantu kurangkan stres
Ikan Salmon makanan tinggi dengan Omega 3




  • Terutama ikan dari laut dalam seperti ikan salmon, mackerel dan sardin, dan ikan air tawar seperti ikan patin dan haruan, adalah antara sumber makanan yang tinggi dengan Omega 3 
  • Sumber ikan ini dapat membantu menstabilkan stres (hormon kortisol).


Susu 


  • Kaya dengan antioksidan dan mengandungi kalsium yang tinggi untuk membantu menyingkirkan radikal bebas yang berkaitan dengan stres.


Labu merah dan jambu batu 


  • Ini merupakan makanan yang kaya dengan vitamin C
  • Keadaan stres yang berpanjangan boleh menyebabkan kekurangan penyimpanan vitamin C yang boleh menyebabkan gusi berdarah


Bijirin penuh 
  • Bijirin seperti mil penuh, bijirin sarapan pagi, beras perang dan oat mengandungi karbohidrat kompleks yang bertindak untuk merangsang pengeluaran hormon serotonin (bahan kimia pencetus rasa gembira di dalam otak)
  • Bijirin penuh yang kaya dengan vitamin B dapat meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan



Buah-buahan dan sayur-sayuran 


Sayur-sayuran mengurangkan stres
Sayur-sayuran membantu mengurangkan kesan radikal bebas

  • Buah-buahan & sayur-sayuran yang tinggi antioksidan seperti vitamin C, Vitamin E dan beta karotena membantu dalam mengurangkan kesan radikal bebas
  • Sumber Vitamin C yang baik adalah jambu batu, brokoli dan oren
  • Sumber Vitamin E yang baik adalah betik, bayam dan zaitun manakala makanan yang tinggi dengan beta karotena termasuk keledek, lobak merah dan labu



Aprikot kering 

  • Aprikot kaya dengan magnesium dan berkhasiat untuk membantu menenangkan otot dari dalam. 
  • Magnesium juga berfungsi membantu mengawal atur hormon stres.








Anda juga mungkin berminat dengan artikel ini:-



Monday, March 6, 2017

Terima Kasih Tasly!

Saya bersyukur dapat berjumpa dengan Herba Tasly Danshen Plus, sebab dengan herba ini, saya dapat lihat bapa saya lebih sihat dan cergas. Siapa yang tidak gembira bila dapat lihat ibu bapa mereka dalam keadaan sihat sejahtera walaupun umur telah meningkat kan?

Sebelum mencuba herba Danshen ni, selalunya bila balik dari kerja, bapa akan mengadu sakit belakang dan lenguh-lenguh pada bahagian kaki. Dan tiap malam tu jugalah, mama akan mengurut kaki bapa untuk kurangkan rasa lenguh pada kaki. Tahap kesihatan bapa pula, memang agak kurang baik, sebab tahap kolestrol dan gula bapa agak tinggi. 

Rutin harian bapa juga agak kurang sihat, sebab bapa bekerja sebagai seorang pemandu bas, waktu makannya memang tidak teratur, sebab selalu terperangkap di dalam jammed yang tidak menentu dan bapa juga tidak mempunyai waktu untuk bersenam.


Testimoni Herba Tasly Danshen Plus
Testimoni Herba Tasly Danshen Plus



Tahun lalu, bacaan tahap kolestrol bapa sangat tinggi. Di tambah lagi dengan faktor umur yang semakin meningkat, maka badan bapa selalu rasa lenguh dan sakit kepala. Hati saya tergerak untuk cuba dapatkan herba Danshen Plus ini, memandangkan ia sesuai untuk individu yang mempunyai masalah kolestrol. 

Selain itu, saya juga tertarik dengan herba ini kerana, testimoni-testimoni yang saya lihat sendiri telah membantu ramai orang. 

Pada mulanya, saya hanya membeli sebotol dengan harga RM 175.00. Setelah 4 hari, bapa makan secara konsisten, bapa mengadu kepada saya. Bapa cakap, semenjak makan herba itu, dia selalu merasa haus.

Tapi, walaupun kerap rasa haus, bapa juga dapat rasa badannya terasa ringan tidak berat & penat seperti selalu. Alhamdulillah, bapa cakap, rasa lenguh pada bahagian kaki juga telah berkurangan. Kata mama, dia juga perasan, sejak beberapa malam ini bapa tidak mengeluh dan mengadu sakit kaki. 

Saya bersyukur sebab bapa tak perlu lagi merasa lenguh-lenguh dan sakit badan. Dan baru-baru ini, saya terus beli 3 botol dengan harga lagi jimat. Terima Kasih Tasly!!



Anda pun berminat nak dapatkan Herba Tasly Danshen Plus untuk insan tersayang?? Jangan berlengah, Jom dapatkan segera!


Herba Tasly Danshen Plus
Jangan berlengah, Jom dapatkan segera!





Anda mungkin berminat dengan artikel ini:-

1. Siapa Bilang Strok Itu Mendadak?....Kenali Isyaratnya!!!


2. ROKOK VS JANTUNG !!

3. MAKKK...Seronoknya!!!... AYAH dah berjalan semula!!!!


Tuesday, February 21, 2017

Apa Kata Mereka Tentang Herba Danshen Plus di Facebook??

Herba Tasly Danshen Plus kini semakin dikenali ramai.  Agak-agaknya apa yang mereka katakan tentang Herba Tasly Danshen Plus Capsule kat Facebook yerr?? Nak tahu tak?? Ok jom kita stalk!!


Testimoni Danshen Plus
6 perubahan dalam masa 15 hari.

Setelah 15 hari mencuba Tasly, 6 perubahan positif yang dapat dirasai! Wah, Hebat!! Apa perubahan yang dirasa tu??

1. Sakit di bahagian tengkuk hilang
2. Sakit belakang dah hilang
3. Pernafasan lancar
4. Badan terasa ringan
5. Tak mengah naik tangga
6. Lebih berstamina!



Testimoni Herba Tasly Danshen Plus
Badan terasa ringan, rasa lenguh bahagian kaki pun dah hilang

Dah cuba sebotol Herba Tasly Danshen Plus, badan terasa ringan, rasa lenguh bahagian kaki pun dah hilang. Wooww, dah habis sebotol dapatkan 3 botol pula sebab lagi JIMAT!! Memang pengguna yang bijak!!



Herba Tasly Sabah
Jom hubungi Stokis Tasly Sabah

Betul tu, Jom hubungi Stokis Tasly Sabah untuk anda yang ingin jalankan kehidupan sihat!! Caranya mudah, anda hanya perlu hubungi 019-226 6478 atau terus ke stokis Tasly Sabah yang terletak di Inanam, Taipan. 


Testimoni herba Danshen Plus
SUPERB PRODUCT!!

Dah lama tak work-out, sebelum work-out makan 2 biji Danshen dan AJAIB!! takder pula rasa sakit-sakit otot! Alhamdulillah, rasa sakit dada pun dah lega lah. Patut la SUPERB PRODUCT katanya!! Terima kasih tuan i atas perkongsiannya!


Herba Danshen Plus untuk kesihatan
Yang pernah guna je tahu kesan Herba Tasly Danshen Plus yang terbaik ni

Betul Tuan!!, yang pernah guna je tahu kesan Herba Tasly Danshen Plus yang terbaik ni. Jadi anda bila lagi nak cuba?? Jom sama-sama mencegah dengan Herba Danshen Plus!


Testimoni Herba Tasly
Pergi travel pun bawa Herba Danshen Plus


Hebat!! Pergi travel pun bawa Herba Danshen Plus, siap masukkan dalam beg pula tu. Lepas ni, siapa-siapa nak pergi travel, jangan lupa, masukkan Herba Danshen Plus dalam checklist yang wajib anda bawa tau!

Selain tu, sebagai peringatan yang penuh kasih sayang, Herba Danshen Plus ni pun boleh di ambil semasa emergency ok. Jadi amat sesuai di bawa pergi travel.



Membantu mengawal tekanan darah
Tekanan darah dah kembali NORMAL!!
Wowww!! Tahniah tuan dah 4 bulan amalkan pengambilan Herba Tasly Danshen Plus dan Dong Chong Coa hasilnya tekanan darah dah kembali NORMAL!! gembira tak terkata admin membaca komen ini.




Herba Danshen Plus
Dalam masa 12 hari dah rasa kesan perubahannya!!
Dalam masa 12 hari dah rasa kesan perubahannya!! Alhamdulillah, dengan izin-Nya, Herba Danshen Plus telah membantu Tuan Mohd Norazaini! Teruskan pengambilan herba ini secara konsisten tuan dan sentiasa amalkan gaya hidup sihat!




Herba Danshen Plus
Jangan malu untuk SHARE

Fanpage Stokis Tasly Sabah sentiasa menyajikan anda dengan info-info dan tips-tips kesihatan yang boleh anda amalkan. Oleh itu, jangan malu untuk SHARE info tersebut, supaya lebih ramai yang tahu dan dibantu! Bersama-sama kita membina masyarakat yang sihat dan cergas!




Herba Tasly Danshen Plus
Tak rugi anda mencuba.

Anda harus mencubanya! kerana herba ini telah membantu ramai orang! Tak rugi anda mencuba.



Fanpage Tasly Sabah
Jom LIKE page kami

Siapa yang belum LIKE/FOLLOW Fanpage Tasly Sabah Stokis?? Jom LIKE page kami, sebab kami akan kongsikan pelbagai maklumat, info dan tips-tips kesihatan kepada anda semua! Dan siapa dah LIKE tu jangan lupa SHARE yerr! supaya lebih ramai yang akan tahu!





Ingin dapatkan Herba Tasly Danshen Plus? Jom dapatkan segera!!


Stokis Tasly Sabah 


Tasly Sabah Stokis

No 7 Tingkat 1 Blok A

Lorong KK Taipan 1

Inanam New Township

88450 Kota Kinabalu, Sabah

Tel (O) : 088 - 383 506

HOTLINE


019-226 6478 / 012 - 358 6478

WAKTU OPERASI : 

Isnin - Jumaat : 9am - 6pm

Sabtu : 9am - 3pm





Anda mungkin meminati aritkel ini :-

1. Darah Pekat, Bagaimana cara atasinya?

2. Tidur Lena Bak Puteri Beradu? Banyak Kebaikan Yang Anda Tak Tahu!!

3. Kenal Tanda-tanda Strok? Tahniah!! Anda Mampu Mencegahnya!







Wednesday, February 1, 2017

Darah Pekat, Bagaimana cara atasinya?

Kesan darah Pekat
Doktor tengah memeriksa ibunya yang telah sedar namun masih nampak lemah. 



Pagi ini Fitri terpaksa mengambil cuti kecemasan kerana dia dimaklumkan oleh adiknya bahawa ibu mereka pengsan dan dibawa ke hospital. Nasib baiklah ada adik perempuannya yang menjaga ibunya di hospital. Kata adiknya, sebelum ibu mereka pengsan, ibunya ada mengadu pening dan badannya terasa lemah.

Masa dapat panggilan dari adiknya...perasaan cemas Fitri hanya tuhan yang tahu. Sebab sebelum ni ibunya tak pernah jatuh sakit sampai perlu dimasukkan ke hospital. 3 jam memandu, akhirnya Fitri sampai ke hospital yang dimaklumkan oleh adiknya. Sampai di hospital, Fitri segera mencari katil ibunya di wad. Kebetulan, masa itu doktor tengah memeriksa ibunya yang telah sedar namun masih nampak lemah. 

Periksa darah...doktor kata, darah ibunya pekat sangat kena ambil ubat untuk cairkan darah. Itulah respon doktor bila Fitri bertanya tentang keadaan ibunya. Doktor menerangkan pada Fitri bahawa darah pekat  boleh menyebabkan seseorang itu mudah diserang sakit jantung. Oleh itu, ibunya perlu ditahan di hospital dan diberi ubat untuk mencairkan darahnya. 




9 Penyebab Darah Pekat dalam Tubuh


Keadaan darah dalam badan boleh menjadi pekat, dan keadaan ini boleh menjurus kepada beberapa jenis penyakit. Oleh itu, darah kental tidak boleh dianggap remeh, alasannya kerana darah yang pekat tidak dapat mengalir ke seluruh tubuh akibatnya adalah darah yang pekat itu boleh menghambat aliran darah di dalam tubuh.

Darah pekat adalah berbeza dengan darah beku, darah beku diperlukan ketika badan kita terluka dan menghentikan pendarahan yang berlaku. Manakala, darah pekat pula membahayakan kesihatan, sebab darah kental merupakan penyebab dari berbagai macam penyakit yang kronik.


Gejala Darah Pekat.

Berikut adalah gejala darah pekat :

  • Sakit mata
  • Sakit kepala/Pening
  • Badan menjadi lemas.
  • Migrain 
  • Mudah mengantuk
  • Mengalami gejala anemia
  • Pegal


Punca Terjadinya Darah Pekat.

Banyak orang yang tidak mengetahui apa saja yang boleh  menyebabkan seseorang terkena darah pekat. Jika seseorang mengetahui apa saja yang menjadi penyebab darah pekat, tentu banyak orang yang akan menghindari apa saja yang boleh menyebabkan seseorang terkena darah pekat.


Berikut ini adalah hal-hal yang bisa menyebabkan darah menjadi pekat:

1. Alkohol

Alkohol sebenarnya tidak baik untuk peredaran darah, hal ini kerana alkohol boleh mengalahkan kandungan air yang ada di dalam tubuh. Semakin kerap seseorang meminum alkohol, semakin cepat dia akan dehidrasi. 

Dan keadaan dehidrasi tersebut akan menjadi penyebab utama mengapa darah menjadi pekat. Hindari pengambilan alkohol jika anda tidak ingin darah menjadi pekat dan terhindar dari berbagai jenis penyakit kronik.

2. Kurang minum Air Putih


Kesan kurang minum air
Pastikan anda minum 2 liter air sehari


Kesan kurang minum air putih boleh menyebabkan darah menjadi pekat. Air putih baik untuk menjaga kesihatan dan juga stamina tubuh. Jika anda ingin melakukan aktiviti-aktiviti berat dan memerlukan tenaga yang banyak, anda perlu mengimbanginya dengan meminum air putih yang cukup.

Minuman yang baik diminum setiap hari adalah air putih namun, kesalahan orang saat ini adalah mereka banyak yang memilih meminum teh dan kopi yang ada di meja mereka dibandingkan dengan meminum air putih.

3. Merokok



Zat nikotin pada rokok boleh menyebabkan aliran darah menjadi tidak lancar, darah yang tidak lancar dialirkan akan bergumpal dan menyebabkan pengentalan darah. Oleh sebab itulah hindarilah merokok dan meminum-minuman keras agar terhindar dari darah menjadi pekat.


4. Kurang bergerak


Punca Darah Pekat
Kurang bergerak salah satu punca darah pekat


Orang yang bekerja di ofis biasanya kurang bergerak dan kebanyakkannya hanya duduk dan menghadap laptop. Keadaan ini boleh  menyebabkan aliran darah menjadi tidak lancar dan menjadi penyebab darah pekat. Oleh itu, dinasihati jika anda kerja di ofis, imbangilah dengan senaman yang cukup ketika berada di rumah atau ketika waktu lapang.


5. Kolesterol

Orang yang menderita kolesterol tinggi cenderung akan memiliki darah yang pekat, tidak hairan jika penderita kolesterol boleh terjangkit dengan pelbagai jenis penyakit kronik contohnya  jantung dan juga stroke..

6. Kerosakan Endotel

Yang menjadi penyebab darah menjadi pekat adalah kerosakan Endotel iaitu bahagian darah yang berfungsi untuk membekukan darah jika terjadi luka atau pendarahan. Jika endotel rosak, trombosit  dengan lainnya akan saling melekat sehingga risiko darah menjadi pekat dan susah untuk dialirkan.

7. Pola Makan

Sebanyak 60 peratus penyebab kepekatan darah adalah pola makan yang tidak teratur. Pola makan yang tidak teratur boleh menyebabkan seseorang berhadapan dengan darah pekat,


8. Stress

Elakkan Stress
Elakkan Stress!!


Stress juga boleh menyebabkan pemekatan darah. Ini kerana, stress menyebabkan penyempitan pembuluh darah dan darah menjadi tidak lancar untuk dialirkan. Darah yang tidak boleh dialirkan itu akan menjadi pekat dan saling melekat satu sama lainnya.

9. Genetik

Jika anda memiliki sejarah keluarga yang memiliki penyakit darah pekat, maka anda berisiko untuk terkena penyakit darah pekat tersebut. Bukan itu saja, jika anda membawa virus penyebab Hepatitis yang diwarisi daripada ibu bapa maka anda cenderung untuk terkena penyebab darah pekat dalam tubuh.



LANGKAH PENCEGAHAN DARAH PEKAT


  • Herba Tasly Danshen Plus Capsule


Anda juga boleh dapatkan Herba Tasly Danshen Plus untuk membantu mengurangkan kepekatan darah anda. Selain daripada itu, herba ini juga mempunyai beberapa fungsi lain yang dapat membantu anda untuk kekal SIHAT dan BERTENAGA.

  • Memakan buah-buahan dan sayur-sayuran

Memakan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin K dan E , dan juga buah buahan yang banyak mengandungi Enzim Bromelain seperti Nenas, Tomato, Manggis, Anggur, Kiwi ,dan Halia.


  • Pemakanan cuka epal.

Salah satu jenis makanan yang sudah terbukti dapat mencairkan darah pekat adalah cuka epal. Cuka Epal mampu mencairkan darah pekat kerana mengandungi kalium yang mampu memecah lemak dan protein dalam darah.

Selain itu, dengan mengambil cuka sider epal juga dapat menyekat penghasilan hormon angiotensisn II yang menyebabkan penyempitan arteri dengan menambah cuka epal sider ke dalam makanan. 

  • Bawang Putih.

Bawang putih mempunyai keupayaan untuk menipiskan darah likat dan kini, di pasaran terdapat banyak makanan tambahan bawang putih yang dijual.  Walau bagaimanapun, kita perlu berhati-hati agar tidak berlebihan dalam pengambilan makanan tambahan bawang putih. Hal ini kerana, ia boleh membawa kepada interaksi dengan darah penipisan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan pendarahan.

  • Minum Air Putih


- Minum  air putih yang banyak, dengan memenuhi kadar air pada tubuh sudah semestinya dapat membantu mencairkan darah secara semulajadi. Pengambilan yang terbaik adalah sebanyak 8 gelas air mineral setiap hari.








Friday, January 20, 2017

Minyak Masak, Mahu Jimat @ Sihat??

Sekarang ni ramai yang sibuk perkatakan tentang masalah bekalan & harga minyak masak. Katanya bekalan minyak masak di pasaran dah habis dan ada peniaga yang sembunyikan bekalan minyak masak. Disebabkan masalah bekalan minyak masak ini, ramai yang dah ambil keputusan untuk berjimat cermat dengan cara gunakan minyak masak tersebut berulang kali. 

Berapa kali anda gunakan minyak masak anda untuk memasak? Sekali? dua kali? atau 5 kali?? Memang jimat bukan? Tapi anda sedar tak perbuatan anda ni mengundang penyakit berbahaya kepada anda dan keluarga anda?? 




Minyak masak terpakai punca darah tinggi
MInyak masak terpakai punca darah tinggi


Mahu Jimat atau Sihat?? 


Ini kerana minyak masak yang dipanaskan pada suhu yang tinggi akan mengalami suatu siri tindak balas kimia yang akan menghasilkan pelbagai jenis produk yang mengubah fizikal dan menjejaskan kualiti minyak tersebut. Kerana itulah kita boleh melihat perubahan warna dan rasa kepada minyak tersebut selepas digunakan beberapa kali. 

Minyak masak seperti minyak sawit terdiri daripada asid lemak tepu dan tidak tepu. Pada suhu yang tinggi, asid lemak ini akan mengalami pengoksidaan yang menghasilkan radikal bebas. Radikal bebas banyak dikaitkan dengan penyakit barah dan penyakit kardiovaskular. 

Pada asalnya minyak sawit amat berkhasiat untuk semua orang kerana ia mengangungi vitamin E yang tinggi yang merupakan sejenis antioksidan. Namun, apabila minyak sawit ini telah dipanaskan, kandungan vitamin E akan terhapus sedikit demi sedikit bergantung kepada berapa kali minyak tersebut dipanaskan. 

Hasil daripada kajian mendapati, setelah minyak tersebut dipanaskan sehingga lima kali, lebih kurang 98% Vitamin E telah terhapus berbanding sebelum minyak dipanaskan. Oleh itu, kita dapat lihat bahawa minyak tersebut telah kehilangan banyak nutrien yang diperlukan dan sekiranya kita menggunakan minyak tersebut secara berterusan ia akan memberikan kesan toksik kepada kesihatan kita. 





Elak guna minyak masak secara berulang
Jangan guna minyak masak berulang kali



Apa yang terjadi pada Jantung & salur darah?? 



Terdapat banyak kajian yang telah dijalankan yang menunjukkan bahawa penggunaan minyak masak secara berulang dapat memberi kesan buruk pada jantung dan salur darah.Satu kajian telah dijalankan dan ia menunjukkan bahawa penggunaan minyak sawit sebanyak lima kali dan sepuluh kali dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kerosakan tisu pada jantung manusia. 


Kajian ini telah disokong oleh satu kajian lain yang telah dijalankan berkaitan masalah ini. Kajian ini telah dilakukan pada model tikus yang telah menopouse. Minyak sawit yang telah digunakan sebanyak lima kali telah menyebabkan peningkatan aras kolestrol darah. Selain itu, ia juga menyebabkan pembentukan lesi aterosklerosis kepada model tikus tersebut. 


Seperti yang kita tahu, Aterosklerosis adalah suatu keadaan di mana terdapat pembentukan lemak di dalam salur darah arteri yang akan menghalang pengaliran darah ke seluruh bahagian badan. Disebabkan pembentukan lesi aterosklerosis ini ia boleh menyebabkan berlakunya serangan jantung, strok dan ia boleh menyebabkan maut. 


Kebarangkalian seseorang wanita untuk menghidap penyakit kardiovaskular seperti aterosklerosis akan meningkat secara mendadak selepas menopouse. Keadaan ini disebabkan oleh penurunan aras hormon estrogen yang mempunyai pelbagai kesan perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular. 


Oleh sebab itu, adalah amat penting untuk setiap wanita yang telah mencapai tahap menopause untuk mengamalkan gaya hidup sihat termasuklah tidak menggunakan minyak masak berulang-ulang. Hal ini adalah penting untuk mengelak mereka daripada menghidap penyakit-penyakit berbahaya. 



Tanda-tanda Minyak Masak Yang Perlu Diganti 


  • Minyak telah berubah warna menjadi lebih gelap
  • Minyak masak yang strukturnya telah berubah menjadi likat
  • Terdapat banyak mendapan di bawah bekas simpanan minyak masak
  • Minyak masak telah berubah bau


Gunakan Minyak Masak Anda Seoptimum mungkin? Caranya??


  • Jangan gunakan minyak masak yang telah digunakan 2 kali dan yang baru, kerana ia mempunyai Smocking Point yang berbeza. 
  • Jangan panaskan minyak masak terlalu lama di atas api kerana semakin panas minyak, semakin cepat struktur minyak berubah bentuk dan semakin tidak sihat minyak tersebut. Oleh itu, jangan panaskan minyak masak terlalu lama jika anda hendak memasak sesuatu. 
  • Tapiskan serpihan-serpihan makanan yang tertinggal di dalam minyak  kerana jika tidak dibuang ia akan mereput dan mempercepatkan lagi struktur minyak berubah. 
  • Selepas minyak sejuk, sebaiknya minyak tersebut ditapis menggunakan kitchen tissue towel, supaya sisa makanan tidak bercampur dengan minyak. 
  • Simpan minyak sebaik-baiknya di dalam bekas yang berpenutup. 



Tahap Kolestrol anda TINGGI? Mungkin anda perlukan Herba Tasly Danshen Plus! 



Anda mungkin berminat dengan artikel ini :-